Voer uw persoonlijke code in.

Uitslag opvragenHepatitis C kan leiden tot een ernstige leverziekte. Er is geen vaccinatie tegen hepatitis C mogelijk, maar wel een behandeling. Hepatitis C wordt veroorzaakt door een virus en is een andere ziekte dan hepatitis A of hepatitis B. In Nederland zijn naar schatting 15.000 tot 60.000 mensen besmet met hepatitis C, waarvan een groot deel dit zelf niet weet.
Bijzonder aan hepatitis C is dat je aanvankelijk meestal niets merkt, er zijn vrijwel geen lichamelijke klachten. Toch kan het hepatitis C virus de lever op den duur ernstig aantasten en leiden tot leverfalen, leverkanker en sterfte. Het kan wel tot 30 jaar na besmetting duren voordat mensen lichamelijke klachten krijgen en dan is het soms al te laat voor behandeling.

Onlangs is de behandeling met medicijnen tegen hepatitis C sterk verbeterd. Als het virus op tijd wordt ontdekt, kan veel gedaan worden om ernstige schade aan uw lever te voorkomen. Ook kunt u voorkomen dat u mensen in uw omgeving besmet. Daarom is het erg belangrijk om te weten of u een hepatitis C infectie heeft.
Lees verder en doe de risicotest